SCIENTIFIC NEWS AND
INNOVATION FROM ÉTS
An Architecture Award for an Ivey Business School LEED building - By : Substance,

An Architecture Award for an Ivey Business School LEED building


Ivey

The Richard Ivey Building of the Ivey Business School (London, Ontario) recently received the International Architecture Award from the Chicago Athenaeum and the European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. This award is one of the most prestigious building awards that honours new and avant-garde architecture.

The Richard Ivey Building is not only beautiful: it received a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Gold rating level. From a sustainable development perspective, LEED certification inspires ways to plan, build, maintain and operate buildings.

Here are some of the features of the Richard Ivey Building:

The glass features (large windows, skylights) are designed to favor natural light while reducing energy costs. In total, the glass surface area measures 4892 m2 (52657 sq. ft.). The glass pane cavities are filled with low-emitting argon and window frames offer superior insulation performance. In addition, motion sensors can automatically turn off the light when nobody is in a room. These features, coupled with a heat recovery ventilation system, improve energy efficiency by 51%. Outdoor lighting is designed to respect the night‑time environment by minimizing dazzle and glare.

Ivey

Reductions in potable water consumption is also targeted. The sloping roofs collect rainwater which is then used to flush toilets, resulting in reducing water consumption by 58%. Rainwater is also used to fill the outdoor pool. The evaporating water from the pool cools the intake air used by the ventilation system, which further reduces air-conditioning costs. The surrounding vegetation is drought resistant and does not require irrigation.

Ivey

During construction, 81% of waste materials have been reclaimed through measures such as recycling. All adhesives, sealants, paints, coatings, carpets, wood composite and laminate adhesives used are low‑emission Volatile Organic Compounds (VOC). To minimize the effect on natural habitats, wood joists are sourced from forests certified by the Forest Stewardship Council (FSC). To protect the ozone layer, equipment in the building does not contain hydrochlorofluorocarbons (HCFC), such as refrigerants.

Finally, the building is located close to bus routes to encourage the use of public transit and several bicycle racks are provided. Parking spaces are reserved for carpooling.

For more information on the Richard Ivey Building, see the following leaflet.


Get the latest scientific news from ÉTS